U bent hier

Groepslessen

MAANDAG & DONDERDAG: YOGA - van 19u30 tot 21u00


Wat zijn jouw voornemens voor 2020?
Hoort daar misschien rust in lichaam en ziel bij? Wens jij soms de rode draad in jezelf weer te vinden?  Meer voeling met je lichaam en ademhaling te krijgen?
Dan is deze yoga lessenreeks ideaal voor jou. In een kleine basisgroep van maximum 8 personen gaan we gedurende 11 lessen aan de slag. 

Elke maandag-en donderdagavond kan voor jou een heilig moment worden. Een yogales op zichzelf is best wel pittig, omdat je door een reeks van bewegingen, verbonden met je ademhaling, je eigen energiestroom weer op gang leert brengen.
Ik hecht tijdens de les vooral belang aan hoe jij in je lichaam aanwezig bent en waar we meer opening kunnen brengen. Uitlijning en je eigen houding in een yogapose is erg belangrijk. Daarom is deze lessenreeks voor elk niveau beschikbaar omdat we in kleine groep ook individueel kunnen werken.  
We beginnen en eindigen elke les met een korte lichaamsmeditatie. Na de les is er een kleine theepauze voorzien. 
Er is totaal geen voorkennis nodig. Je hoeft niet lenig (of dun) te zijn om aan yoga te doen. 

Lesgeefster: Linda Mannaerts 
Inschrijven: linda.mannaerts2@gmail.com of 0483/747 127 
Prijs: 122 €  
Data maandag: 6/1 - 13/1 - 20/1 - 27/1 - 3/2 - 10/2 - 17/2 - 2/3 - 9/3 - 16/3 - 23/3
Data donderdag: 9/1 - 16/1 - 23/1 - 30/1 - 6/2 - 13/2 - 20/2 - 5/3 - 12/3 - 19/3 - 26/3 - 2/4


DINSDAG: MEDITATIE - van 20u00 tot 21u15


Zijnsoriëntatie biedt een pad van verlichte levenskunst om je ware aard te leren leven: stralend, liefdevol en helder. Het is enerzijds geworteld in de spirituele wijsheid en methodieken van met name het Tibetaans boeddhisme en anderzijds gebaseerd op de hedendaagse Westerse kennis over de werking van de menselijke psyche.
Voor meer info: www.zijnsoriëntatie.nl.
Het uitgangspunt van Zijnsoriëntatie is dat je al fundamenteel vrij en heel bent. Vrijheid is de oorspronkelijk open, heldere en liefdevolle aard van jouw bewustzijn.
Je dit herinneren is het doel en startpunt van Zijnsoriëntatie.
Vanuit evolutionair gevormde overlevingsdrang ben je steeds op weg. In meditatie train je je vermogen om bewust met je aandacht in Nu te zijn en alles te waarderen precies zoals het is, hoé het ook is. Je laat het op weg zijn los, waardoor je ontspant en landt in dit moment. Hierdoor komt je geest thuis.
Je komt thuis in Zijn, in Liefde, in je ware aard. 
Meditatie brengt je weer terug in je Zijnsaard, die rijk is aan kwaliteiten zoals rust, blijdschap, geluk, liefde, schoonheid en helderheid.
Je geest thuisbrengen is lijfelijk voelbaar als ontspanning, loslaten van pantsering, ervaren van stilte en van rijke kwaliteiten.
Tegelijkertijd blijkt je thuis geen vaste plek te zijn waar je als het ware in kunt wonen. Je thuis is eerder ruimte, openheid, Zijn zelf.

In deze cursus maak je kennis met meditatie in beweging, zitmeditatie en visualisatie volgens de Zijnsgeoriënteerde principes.
Deze meditatievormen worden verkend, uitgelegd, geoefend en een aantal keren herhaald. Er is ruimte voor vragen en het delen van ervaring en inzichten.
Door regelmatig te oefenen zul je merken dat je beter in staat bent om los te koppelen van je gedachtestroom, dat je beter kunt ontspannen en meer gemak ervaart. 
Na deze cursus ben je in staat om zelf een dagelijkse meditatie-beoefening te doen met onderdelen zoals die in de cursus aangereikt zijn.
Deze cursus is geschikt voor zowel mensen die geen enkele ervaring hebben met meditatie als voor mensen die dat wel hebben met andere meditatievormen.

Data: gratis kennismakingsavond op 14 januari 2020 om 20 uur.  Andere data: 21 en 28 januari, 4, 11 en 18 februari, 3, 10, 17 en 24 maart

Prijs: 100 euro voor de cursus van 10 avonden. Als de prijs een belemmering voor je deelname is, laat het me dan weten.

Info en aanmelden: els.vanginneken@skynet.be – Leraar Zijnsoriëntatie i.o., lid van BVZB.nl


WOENSDAG: SACRALE DANS - van 19u30 tot 21u30


Elke woensdagavond kan u zich laten onderdompelen in de energie en beweging van de sacrale dans geleid door Maria-Rita Boyart (Marisposa).

Voor alle verdere info kan u bij haar terecht via 03/665 09 72 - 0496/433 364 of info@mariposadans.be
www.mariposadans.be


VRIJDAG: ASSERTIVITEITSTRAINING - van 12u30 tot 15u00


Vind je het moeilijk om voor jezelf op te komen? Gebeurt het wel eens dat je je mening niet zegt aan anderen uit angst niet gehoord te worden of conflicten te krijgen? 
Voel je je wel eens schuldig wanneer je anderen iets weigert? Ben je bang voor kritiek? Heb je moeilijkheden om met complimenten om te gaan?
Als je op (één of meer van) deze vragen ‘ja’ kan antwoorden, dan is assertiviteitstraining misschien iets voor jou.

WAT KAN JE VERWACHTEN? De reeks bestaat uit 8 sessies waarin theoretische inzichten gecombineerd worden met oefeningen.  Er wordt gewerkt in kleine groepjes van maximum 6 personen.  Deelnemers krijgen huiswerkopdrachten mee, als voorbereiding op de volgende sessie.  Dit maakt het mogelijk om te werken met persoonlijke voorbeelden en vanuit die ervaringen te leren en de assertieve vaardigheden verder te ontwikkelen. Na twee maanden is er een ‘terugkom’ - sessie om de aangeleerde vaardigheden te evalueren. 

Sessie 1: Wat is assertiviteit
Wat is onderassertiviteit en overassertiviteit?  En waarin herken ik mij in welke situatie en bij welke personen het beste?  Er wordt een persoonlijke assertiviteitsanalyse gemaakt en belangrijkste knelpunten worden in kaart gebracht.
Sessie 2: Hoe komt het dat ik zo ben geworden? 
Waar liggen de wortels van mijn assertiviteitsproblemen?  In deze sessie wordt er kritisch gereflecteerd op het ontstaan en de oorzaken. 
Sessie 3: Hoe kan ik assertief zijn? 
Tijdens deze sessie wordt een concreet stappenplan uitgewerkt om op een assertieve manier te leren reageren. Er worden concrete situaties uit het dagelijks leven aangebracht door de deelnemers. Hierop gaan we de nieuw verworven inzichten op toepassen.
Deelnemers worden uitgedaagd dit hiermee te experimenteren en te oefenen.
Sessie 4: Oefensessie 
Tijdens deze sessie worden de praktische oefeningen besproken en geëvalueerd.  Wat ging er goed?  Wat ging er minder goed?  Hoe zou ik dit anders kunnen aanpakken? In sessie 5, 6 en 7 en 8 komen meer specifieke assertiviteitsthema’s aan bod en worden deelvaardigheden verder uitgediept.
Sessie 5: Hoe maak ik een praatje en uit ik mijn mening? Met wie communiceer ik op welk niveau?
Sessie 6: Hoe kan ik op een assertieve manier weigeren (zonder me schuldig te voelen)?
Sessie 7: Hoe geef ik complimenten en hoe ga ik zelf om met complimenten?
Sessie 8: Hoe geef ik negatieve kritiek en hoe ga ik daarmee om?

INSCHRIJVEN?
Inschrijven kan na een kennismaking/intakegesprek met Gita Vermeiren (kostprijs is 50 euro). U kan een afspraak maken op het nummer 0468/103 430 of via email gitavermeiren@hotmail.com
www.huisartsenpunta.be/doctor/gita-vermeiren

KOSTPRIJS?
De kostprijs is 320 euro voor de reeks (40 euro per sessie, inclusief cursusmateriaal).  Uw inschrijving is definitief na betaling van het inschrijvingsgeld.

DOOR WIE? Gita Vermeiren, Klinisch psychologe - Zelfstandig klinisch psychologe bij de huisartsen.A te Ekeren en 17 jaar ervaring in het acuut psychiatrisch werken (PAAZ Sint – Vincentiusziekenhuis te Antwerpen).